Zusammenfassung
Für die Hin- und Rückreaktion eines Phosphorylase-Isozyms wird geprüft, welchen Einfluß Substrat, Primer, Temperatur, pH-Wert und Lagerungszeit haben, wenn das Enzym nach der PAA-Elektrophorese im Gel verbleibt und erneut mit PAA umhüllt wird. Die Inklusion geschieht in Würfelchen von 3 mm3.
Als Vergleich wird das nach der PAA-Elektrophorese eluierte Enzym in freier Lösung herangezogen, dessen Aktivität in 280 h auf 7% abgesunken ist, während das inkludierte Enzym noch bei 95% liegt. Zerkleinerung und damit Erhöhung der Oberfläche um den Faktor 200 gibt keine Verbesserung der Umsatzrate, es geht im Gegenteil ein erheblicher Teil der Enzymaktivität verloren.
Summary
The starch synthetic and degradative action of potato phosphorylase insolubilized by entrapping in a net work of polyacrylamide (PAA), after PAA gel electrophoresis has been investigated. Optimum results for the second polymerization were obtained by 6% Cyanogum® with 5% cross linking (BIS). The enzyme shows a very high degree of storage stability, compared to the free enzyme. In addition, optimum pH, temperature, effect of particle size and porosity of the gel have also been studied.
References
Barker, S. A., Epton, R., Somers, P. J.: Carbohyd. Res. 14, 323 (1970)
Bartlett, G. R.: J. Biol. Chem. 234, 466 (1959)
Bauman, E. K., Goodson, L. H., Guilbault, G. G., Kramer, D. N.: Anal. Chem. 37, 1378 (1965)
Bernfeld, P., Bieber, R. E., MacDonnell, P. C.: Arch. Biochem. Biophys. 127, 779 (1968)
Bernfeld, P., Wan, J.: Science 142, 678 (1963)
Brown, H. D., Patel, A. B., Chattopadhyay, S. K.: J. Chromatog. 35, 103 (1968)
Degani, Y., Miron, T.: Biochim. Biophys. Acta 212, 362 (1970)
Dinish, K. N., Shivaram, K. N., Stegemann, H.: Z. Anal. Chem. 263, 27 (1973)
Epton, R., Thomas, T. H.: Adrichim. Acta 4, 61 (1971)
Grubhofer, N., Schleith, L.: Naturwissenschaften 40, 508 (1953)
Grubhofer, N., Schleith, L.: Z. Physiol. Chem. 297, 108 (1954)
Hicks, G. P., Updike, S. J.: Anal. Chem. 38, 726 (1966)
Katchalski, E., Silman, I., Goldman, R.: Adv. Enzymology 34, 445 (1971)
Nelson, J. M., Griffin, E. G.: J. Amer. Chem. Soc. 38, 1109 (1916)
Shivaram, K. N., Stegemann, H., Siepmann, R., Boser, H.: Z. Naturforsch. 26b, 69 (1971)
Siepmann, R., Stegemann, H.: Z. Naturforsch. 22b, 949 (1967)
Stegemann, H.: Z. Physiol. Chem. 319, 64 (1960)
Stegemann, H.: Z. Anal. Chem. 243, 573 (1968)
Stegemann, H., Francksen, H., Macko, V.: Z. Naturforsch. 28c, 722 (1973); Apparatus available from Labor-Müller, D-3510 Hann.-Münden
Weetall, H. H.: Anal. Chem. 46, 602A (1974)
Wieland, T.: Nature New Biology, News Sect. 236, 98 (1972)
Author information
Authors and Affiliations
Additional information
Part I: Z. Anal. Chem. 263, 27 (1973).
Rights and permissions
About this article
Cite this article
Garadi, R., Shankar, V., Shivaram, K.N. et al. Matrix-bounded enzyme II: Potato phosphorylase entrapped in polyacrylamide gel after gel electrophoresis. Z. Anal. Chem. 277, 197–201 (1975). https://doi.org/10.1007/BF00462237
Received:
Issue Date:
DOI: https://doi.org/10.1007/BF00462237