Skip to main content
Log in

Nachweis von Acetamid beim thermischen Abbau von Chitin

Detection of acetamide in the thermal degradation products of chitin

  • Originalarbeiten
  • Published:
Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und Forschung Aims and scope Submit manuscript

Summary

Thermal degradation of chitin, which is a constituent of some foods, yields as main volatile compound acetamide (9% of dry weight), a fact with possible physiological implications. Thermal analysis shows decomposition beginning at 200 °C.

Zusammenfassung

Beim thermischen Abbau von Chitin, das auch Bestandteil einiger Nahrungsmittel ist, wird als flüchtige organische Hauptkomponente Acetamid gefunden (9% des Trockengewichtes), was möglicherweise von physiologischer Bedeutung ist. Thermoanalysen zeigen, daß die Zersetzung bereits bei 200 °C beginnt.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Similar content being viewed by others

Literatur

  1. Braconnot, H.: Ann. Chi. Phys.79, 265 (1811)

    Google Scholar 

  2. Muzzarelli, R.A.A.: Chitin. Oxford, New York: Pergamon Press 1977

    Google Scholar 

  3. Pariser, E.R., Bock, S.: M.I.T. - Report No. SG 73-2, Cambridge, Mass. 1972

  4. Schlotzhauer, W.S., Chortyk, O.T., Austin, P.R.: J. Agr. Food Chem.24, 177 (1976); Austin, P.R.: U.S.-Pat. 3,987,802, zit. nach Chem. Abstr.85, 189444 (1976)

    Google Scholar 

  5. Jackson, B., Dessau, F.I.: Lab. Invest.10, 909 (1961)

    Google Scholar 

  6. Jackson, B.A., Richter, G.W.: Arch. Pathol.86, 142 (1968)

    Google Scholar 

  7. Weisburger, J.H., Yamamoto, R.S., Glass, R.M., Frankel, H.H.: Toxicol. Appl. Pharmacol.14, 163 (1969)

    Google Scholar 

  8. WHO: IARC-monographs on the evaluation of carcinogenic risk of chemicals to man. Lyon: International Agency for Research on Cancer 1974

    Google Scholar 

  9. Acetamid ist als Futter für Rinder untersucht worden [vgl. z. B. Bergner, H., Piatkowski, B., Boldnau, G., Voigt, J., Steger, H., Bloedow, G.: Tagungsber. Akad. Landwirtschaftswiss. D.D.R.124, 203 (1974)], zit. nach Chem. Abstr.83, 26655 (1975)

    Google Scholar 

  10. Die notwendige Literaturrecherche wurde u. a. durch Inanspruchnahme des Datenmaterials des Deutschen Instituts für Medizinische Dokumentation und Information („DIMDI”) vorgenommen

  11. Uden, P.C., Henderson, D.E., Lloyd, R.J.: Analytical pyrolysis. Jones, C.E.R., Cramers, C.A. (eds.). Amsterdam: Elsevier 1977

    Google Scholar 

  12. Köll, P., Metzger, J.: Angew. Chem.90, 802 (1978); Angew. Chem. Int. Ed. Engl.17, 754 (1978)

    Google Scholar 

  13. Bihari-Varga, M., Sepulchre, C., Moczár, E.: J. Thermal Anal.7, 675 (1975)

    Google Scholar 

  14. Kubecová, V., Novák, J., Janák, J.: J. Chromatog.110, 63 (1975)

    Google Scholar 

  15. Johnson, W.R., Hale, R.H., Nedlock, J.W.: Tob. Sci.17, 73 (1973)

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Köll, P., Metzger, J. Nachweis von Acetamid beim thermischen Abbau von Chitin. Z Lebensm Unters Forch 169, 111–113 (1979). https://doi.org/10.1007/BF01359519

Download citation

  • Received:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF01359519

Navigation