Skip to main content
Log in

Eine dünnschichtchromatographische Bestimmungsmöglichkeit des Gehaltes an Zeaxanthin, Lutein und Luteindiester in Maiskörnern

  • Published:
Qualitas Plantarum Aims and scope Submit manuscript

Abstract

A TLC-method is proposed, which permits a rapid separation and quantitative determination of lutein and zeaxanthin in corn grain. After elimination of neutral lipids by Al2O3-chromatography, the detection and also the quantitative determination of small amounts of lutein diester in corn grain was possible.

Zusammenfassung

Es wurde über eine DC-Methode zur relativ raschen Trennung und quantitativen Erfassung von Lutein und Zeaxanthin im Mais berichtet. Auf Grund eines Reinigungsverfahrens des Extraktes über eine Al2O3-Säule ohne vorhergehende Verseifung gelang auch der Nachweis einer, wenn auch sehr geringen Menge von Luteindiester in Maiskörnern, die gleichfalls quantitativ bestimmt wurde.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Similar content being viewed by others

Literatur

  • Vuilleumier, J. P., Probst, H. P. & Brubacher, G. (1967). Vitamine, Provitamine und Carotinoide i. Handb. der Lebensmittelchemie II. Band/2. Teil, Springer Verlag, Berlin·Heidelberg·New York.

    Google Scholar 

  • Quackenbush, F. W., Firch, J. G., Rabourn, W. J., McQuistan, M., Petzold, E. N. & Kargl, T. E. (1961).Agricultural and Food Chemistry 9:132–135.

    Google Scholar 

  • Paech, K. (1950). Biochemie und Physiologie der sekundären Pflanzenstoffe, Springer Verlag, Berlin·Göttingen·Heidelberg.

    Google Scholar 

  • British Patent No. 1.046.658, Pigmenting activity of xantophyll, Basic G 6994 (26.10.66)

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Washüttl, J. Eine dünnschichtchromatographische Bestimmungsmöglichkeit des Gehaltes an Zeaxanthin, Lutein und Luteindiester in Maiskörnern. Plant Food Hum Nutr 23, 369–372 (1974). https://doi.org/10.1007/BF01095424

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF01095424

Navigation