Summary
Serum insulin levels (immunologically measurable insulin, IMI) in normal, obese and obese, diabetic subjects were determined following injection of glucose (0.33 g/kg), tolbutamide (1 g) and glucagon (1 mg). —In normal non-obese subjects an immediate (after one minute) increase of serum insulin levels was observed following the injection of glucose, tolbutamide or glucagon. 15 minutes after injection, the IMI-values were within the normal range. Obese subjects also react with an immediate increase of serum insulin levels following injection of glucose, tolbutamide or glucagon; however, the IMI-values were significantly higher than in normal subjects. Furthermore, in obese patients with slight diabetes, the IMI-levels after glucose or tolbutamide were definitely lower than those observed in normal non-obese subjects, although the levels following glucagon were of the same magnitude.-Apparently the increase of endogenous insulin in obese non-diabetic-patients after administration of glucose does not influence the glucose assimilation coefficient, K. Hyperinsulinism appears to be associated with obesity rather than with diabetes.
Résumé
Nous avons mesuré les taux d'insuline sérique immunoréactive chez des personnes métaboliquement normales, chez des obèses non diabétiques, et chez des obèses diabétiques, après l'administration intraveineuse de glucose (0.33 g/kg), de tolbutamide (1 g) et de glucagon (1 mg). Les taux d'insuline immunoréactive augmentent dès les premières minutes qui suivent l'injection de glucose, de tolbutamide, ou de glucagon chez les sujets normaux. Ils rejoignent les valeurs normales à partir de la 15ème minute. Les taux d'insuline immunoréactive chez les obèses non diabétiques réagissent avec la même rapidité que chez les sujets normaux à ces mêmes stimulations. L'augmentation se produit durant les premières minutes, mais les taux absolus atteints sont significativement plus élevés. Chez les personnes à la fois obèses et diabétiques, par contre, les taux d'insuline immunoréactive se sont avérés considérablement plus bas que chez les personnes normales après stimulation avec glucose ou tolbutamide, mais parfaitement normaux après stimulation par le glucagon. —Nous n'avons pas pu démontrer l'existence d'une corrélation entre le coefficient d'assimilation glucidique K et les taux d'insuline immunoréactive sérique après l'administration de glucose chez les personnes obèses. Il semblerait donc bien que l'hyperinsulinisme caractérise davantage l'obésité que le diabète.
Zusammenfassung
Bei Stoffwechselgesunden, Übergewichtigen und übergewichtigen Altersdiabetikern wurde das immunologisch meßbare Insulin (IMI) nach intravenöser Glucose (0.33 g/kg), Tolbutamid (1 g) und Glucagonbelastung (1 mg) bestimmt. —Bei Stoffwechsel-gesunden steigen die IMI-Werte schon in den ersten Minuten nach der Glucose-, Tolbutamid-bzw. Glucagonbelastung an. Von der 15. Minute ab liegen die IMI-Werte wieder im Bereich der Norm. Die Übergewichtigen reagieren auf die Glucose-, Tolbutamid-und Glucagon-Stimulation so prompt wie die Normalgewichtigen; der Anstieg erfolgt in den ersten Minuten, die Werte liegen jedoch signifikant höher. Bei Übergewichtigen mit manifestem Diabetes liegen die IMI-Werte nach Glucose-und Tolbutamidbelastung wesentlich niedriger, nach Glucagon jedoch im Bereich der Stoffwechselgesunden mit normalem Körpergewicht. —Zwischen dem Koeffizienten K der Glucoseassimilation und dem Seruminsulin nach der Glucosebelastung konnte bei Übergewichtigen keine Korrelation gefunden werden. Damit ist der Hyper-insulinismus mehr als Charakteristikum der Fettsucht als des Diabetes mellitus anzusehen.
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Nach einem Vortrag, gehalten auf dem II. Kongreß der Europäischen Gesellschaft für Diabetologie in Aarhus, 6.-8. Juli 1966.
Stipendiat der Alexander-von-Humbold-Stiftung 1966.
Durchgeführt mit Unterstützung der Deutschen Forschungsgemeinschaft, Bad Godesberg.
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Melani, F., Ławecki, J., Bartelt, K.M. et al. Immunologisch meßbares Insulin (IMI) bei Stoffwechselgesunden, Fettsüchtigen und adipösen Diabetikern nach intravenöser Gabe von Glucose, Tolbutamid und Glucagon. Diabetologia 3, 422–426 (1967). https://doi.org/10.1007/BF01228077
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