Summary
The immunoglobulins G, A and M in the cerebrospinal fluid were examined in 281 patients. Two groups were studied, namely cases of neurological inflammatory and non-inflammatory diseases of the central nervous system. The changes in the immunoglobulins are compared as regards total protein. It could be shown that by higher levels of total protein the immunoglobulins by non-inflammatory diseases were pathologically changed. This result was discussed in relation to the defects of the brain barrier in contrast to inflammatory changes in the immunoglobulins.
Zusammenfassung
Die Immunglobuline G, A und M wurden im Liquor bei 281 Patienten bestimmt. Eine Einteilung des Krankengutes in Fälle mit entzündlichen und nichtentzündlichen Erkrankungen des ZNS erfolgte. Veränderungen der Immunglobuline in verschiedenen Bereichen des Liquorgesamteiweißes wurden verglichen. Bei höheren Gesamteiweißwerten ergab sich eine Vermehrung der Immunglobuline bei nichtentzündlichen Erkrankungen. Ein Zusammenhang dieses Befundes mit Störungen der Blutliquorschranke war anzunehmen im Gegensatz zu Veränderungen der Immunglobuline bei entzündlichen Erkrankungen des ZNS.
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Glasner, H., Wenig, C. Zur Pathophysiologie der Liquorimmunglobuline. Klin Wochenschr 51, 806–809 (1973). https://doi.org/10.1007/BF01468075
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