Skip to main content
Log in

Thiamin in bestrahlten Lebensmitteln

I. Einfluß verschiedener Bestrahlungsbedingungen und des Zeitablaufs nach der Bestrahlung

Thiamine in Irradiated Foodstuffs

I. Influence of different radiation conditions and of time after irradiation

  • Originalarbeiten
  • Published:
Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und Forschung Aims and scope Submit manuscript

Summary

Effects of 10 MeV-electron radiation on thiamine dichloride in crystalline form and in solution, and on thiamine in dried whole egg are described. Both in the dry state and in aqueous solutions, radiation induced reactions continue to affect thiamine over a considerable period of time after irradiation. Thiamine losses decrease in the order: dry thiamine dichloride, aqueous solution, hydrochloric acid solution, dried whole egg.

Zusammenfassung

Es wird über die Wirkung von 10 MeV-Elektronenstrahlen auf Thiamindichlorid in kristalliner Form und in Lösung sowie auf Thiamin in Trocken-Vollei berichtet. Nach Bestrahlung in trockenem Zustand wie auch in wäßriger Lösung wirken strahleninduzierte Reaktionen noch über einen längeren Zeitraum auf das Thiamin ein. Das Ausmaß der Thiaminverluste nimmt in der Reihenfolge: trockenes Thiamindichlorid, wäßrige Lösung, salzsaure Lösung, Trockenei stark ab.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Similar content being viewed by others

Literatur

  1. Kuprianoff,J., Lang,K.: Strahlenkonservierung und Kontamination von Lebensmitteln, S. 71f. Darmstadt: Steinkopff 1960

    Google Scholar 

  2. Diehl,J.F.: Z. Lebensm. Unters.-Forsch.142, 1 (1970)

    Google Scholar 

  3. Ziporin,Z. Z., Kraybill,H. F., Thach,H. J.: J. Nutr.63, 201 (1957)

    PubMed  Google Scholar 

  4. Morczek,A., Mücke,D.: Strahlentherapie102, 535 (1957)

    PubMed  Google Scholar 

  5. Huber,W.: Naturwissenschaften38, 21 (1951)

    Google Scholar 

  6. Luckey,T.D., Bengson,M.H., Smith,M.C.: Aerospace Med.44, 888 (1973)

    Google Scholar 

  7. Diehl,J.F.: Food Irradiation9, H. 1/2, 2 (1969)

    Google Scholar 

  8. Official Methods of Analysis of the Association of Official Agricultural Chemists, 10. Aufl., P. 758 Washington, D.C., 1965

  9. Pearson,W.N.: In: The Vitamins, Hrsg. P. György und W. N. Pearson, Bd. 7, S. 69f, 2. Aufl. New York und London: Acad. Press, 1967

    Google Scholar 

  10. Diehl,J.F., Hofmann,S.: Lebensmittelwiss.-technolog.1, 19 (1968), und Diehl,J.F.: ibid. 5,51(1972)

    Google Scholar 

  11. Tomaňa,M., Švábanský,O., Otta,K.: Nahrung7, 212 (1963)

    Google Scholar 

  12. Phillips,G.O., Baugh,S.J.: Nature198, Z82 (1963)

    Google Scholar 

  13. v. Sonntag,C., Dizdaroglu,M.: Z. Naturforsch.28b, 367 (1973)

    Google Scholar 

  14. v. Sonntag,C., Neuwald,K., Dizdaroglu,M.: Rad. Res.58, 1 (1974)

    Google Scholar 

  15. Groninger,H.S., Tappel,A.L., Knapp,F.W.: Food Res.21, 555 (1956)

    Google Scholar 

  16. Kennedy,T.S., Ley,F.J.: J. Sci. Food Agr.22, 146 (1971)

    Google Scholar 

  17. Luczak,M: Zeszyty Probl. Postepow Nauk Roln.80, 497 (1968); Chem. Abstr. 71, 2267g (1969)

    Google Scholar 

  18. Groninger,H.S., Tappel,A.L.: Food Res.22, 519 (1957)

    Google Scholar 

  19. Ebert,M., Swallow,A. J.: Rad. Res.7, 229 (1957)

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Für die zuverlässige und selbständige Ausführung der experimentellen Arbeiten sei Frau A. Schaffer auch an dieser Stelle gedankt — ebenso Herrn Dr. M. Bomar für seine Hilfe bei der mikrobiologischen Vitaminbestimmunz.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Diehl, J.F. Thiamin in bestrahlten Lebensmitteln. Z Lebensm Unters Forch 157, 317–321 (1975). https://doi.org/10.1007/BF01140484

Download citation

  • Received:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF01140484

Navigation