Zusammenfassung
Die wichtigsten flüchtigen Aromastoffe einiger Kulturheidelbeeren-Varietäten und Moorheidelbeeren Bowie von sieben Kreuzungen zwischen Kulturheidelbeere (Vaccinium corymbosum, L.) und Moorheidelbeere (Vaccinium uliginosum,L.) wurden nach der massenfragmentophischen SIM (Selective Ion Monitoring) -Technik bestimmt.
Die Konzentrate von 19 Hauptkomponenten der Kulturheidelbeer-Varietät „Rancocas” und Moorheidelbeere wurden von alien Proben analysiert. Weiter wurden an einigen Heidelbeer-Kreuzungen vorläufige sensorische Analysen sowie Zucker- und Gesamtsäure-bestimmungen durchgeführt. Es wurde festgestellt, daß viele Aromastoffe sowie der hohe Zucker-Gehalt sich zum größten Teil auf die Sprößlinge vererben.
Die bestimmten Aromastoff-Konzentrationen liegen jedoch unter den Schwellenkonzentrationen. Mölicherweise vermag der Synergismus eine wichtige Rolle bei der Gesamtbildung der Heidelbeeraromen zu spielen.
Summary
The most important volatile components of some cultivated high-bush blueberry varieties and of bog blueberry, together with those of seven hybrids between high-bush blueberry (Vaccinium corymbosum, L.) and, bog blueberry (Vaccinium uliginosum, L.), were studied by a mass-fragmentographic SIM (Selective Ion Monitoring) technique.
The concentrations of 19 major components of the high-bush blueberry variety “Rancocas” and of bog blueberry were determined in each sample. In addition, tentative sensory analyses were performed and the contents of sugars and titratable acids in some blueberries were determined. The most aroma components and the high sugar content of high-bush blueberry varieties were found to be inherited to a large extend by the progenies.
The concentrations of most of the components determined were, however, present below their threshold values and it is possible that synergism may play an important role in the over-all impression of the odour of blueberries.
References
Hiirsalmi H, Säkö J (1973) Ann Agric Fenn 12:190
Hiirsalmi H (1977) Acta Horticulture 61:101
Rousi A (1963) Ann Agric Fenn 2:12
Rousi A (1966) Acta Agric Scand [Suppl] 16:50
Hiirsalmi H (1977) Ann Agric Fenn 16:7
Hiirsalmi H, Lehmuskoski A (1982) Puutarha 6:350
Hirvi T, Honkanen E (1983) Sci Food Agric (in press)
Parliment T, Kolor M (1975) J Food Sci 40:762
Pyysalo T, Honkanen E, Hirvi T (1979) J Agric Food Chem 27:19
Hirvi T (1983) Lebensm Wiss Technol (in press)
Boehringer Mannheim, Test-Combination for Food Analyses, cat No. 139106 and 139041
Stone H, Sidel J, Oliver S, Woolsey A, Singleton R (1974) Food Technol 28:24
Mulders E (1973) Z Lebensm Unters Forsch 151:310
Böttiger W, Bergmann R (1980) Industr Obst Gemüseverw 65:7
Author information
Authors and Affiliations
Rights and permissions
About this article
Cite this article
Hirvi, T., Honkanen, E. The aroma of some hybrids between high-bush blueberry (Vaccinium corymbosum, L.) and Bog Blueberry (Vaccinium uliginosum, L.). Z Lebensm Unters Forch 176, 346–349 (1983). https://doi.org/10.1007/BF01057724
Received:
Issue Date:
DOI: https://doi.org/10.1007/BF01057724