Skip to main content
Log in

The aroma of some hybrids between high-bush blueberry (Vaccinium corymbosum, L.) and Bog Blueberry (Vaccinium uliginosum, L.)

Aroma einiger Kreuzungen zwischen Kulturheidelbeere (Vaccinium corymbosum, L.) und Moorheidelbeere (Vaccinium uliginosum, L.)

  • Original Works
  • Published:
Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und Forschung Aims and scope Submit manuscript

Zusammenfassung

Die wichtigsten flüchtigen Aromastoffe einiger Kulturheidelbeeren-Varietäten und Moorheidelbeeren Bowie von sieben Kreuzungen zwischen Kulturheidelbeere (Vaccinium corymbosum, L.) und Moorheidelbeere (Vaccinium uliginosum,L.) wurden nach der massenfragmentophischen SIM (Selective Ion Monitoring) -Technik bestimmt.

Die Konzentrate von 19 Hauptkomponenten der Kulturheidelbeer-Varietät „Rancocas” und Moorheidelbeere wurden von alien Proben analysiert. Weiter wurden an einigen Heidelbeer-Kreuzungen vorläufige sensorische Analysen sowie Zucker- und Gesamtsäure-bestimmungen durchgeführt. Es wurde festgestellt, daß viele Aromastoffe sowie der hohe Zucker-Gehalt sich zum größten Teil auf die Sprößlinge vererben.

Die bestimmten Aromastoff-Konzentrationen liegen jedoch unter den Schwellenkonzentrationen. Mölicherweise vermag der Synergismus eine wichtige Rolle bei der Gesamtbildung der Heidelbeeraromen zu spielen.

Summary

The most important volatile components of some cultivated high-bush blueberry varieties and of bog blueberry, together with those of seven hybrids between high-bush blueberry (Vaccinium corymbosum, L.) and, bog blueberry (Vaccinium uliginosum, L.), were studied by a mass-fragmentographic SIM (Selective Ion Monitoring) technique.

The concentrations of 19 major components of the high-bush blueberry variety “Rancocas” and of bog blueberry were determined in each sample. In addition, tentative sensory analyses were performed and the contents of sugars and titratable acids in some blueberries were determined. The most aroma components and the high sugar content of high-bush blueberry varieties were found to be inherited to a large extend by the progenies.

The concentrations of most of the components determined were, however, present below their threshold values and it is possible that synergism may play an important role in the over-all impression of the odour of blueberries.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

References

  1. Hiirsalmi H, Säkö J (1973) Ann Agric Fenn 12:190

    Google Scholar 

  2. Hiirsalmi H (1977) Acta Horticulture 61:101

    Google Scholar 

  3. Rousi A (1963) Ann Agric Fenn 2:12

    Google Scholar 

  4. Rousi A (1966) Acta Agric Scand [Suppl] 16:50

    Google Scholar 

  5. Hiirsalmi H (1977) Ann Agric Fenn 16:7

    Google Scholar 

  6. Hiirsalmi H, Lehmuskoski A (1982) Puutarha 6:350

    Google Scholar 

  7. Hirvi T, Honkanen E (1983) Sci Food Agric (in press)

  8. Parliment T, Kolor M (1975) J Food Sci 40:762

    Google Scholar 

  9. Pyysalo T, Honkanen E, Hirvi T (1979) J Agric Food Chem 27:19

    Google Scholar 

  10. Hirvi T (1983) Lebensm Wiss Technol (in press)

  11. Boehringer Mannheim, Test-Combination for Food Analyses, cat No. 139106 and 139041

  12. Stone H, Sidel J, Oliver S, Woolsey A, Singleton R (1974) Food Technol 28:24

    Google Scholar 

  13. Mulders E (1973) Z Lebensm Unters Forsch 151:310

    Google Scholar 

  14. Böttiger W, Bergmann R (1980) Industr Obst Gemüseverw 65:7

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Hirvi, T., Honkanen, E. The aroma of some hybrids between high-bush blueberry (Vaccinium corymbosum, L.) and Bog Blueberry (Vaccinium uliginosum, L.). Z Lebensm Unters Forch 176, 346–349 (1983). https://doi.org/10.1007/BF01057724

Download citation

  • Received:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF01057724

Keywords

Navigation