Skip to main content
Log in

Alteration of plasma lipids and intermediates of lipid metabolism in healthy fasting volunteers by ethanol and fructose

  • Published:
Research in Experimental Medicine

Summary

After healthy persons, aged between 20 and 35 years, had consumed either ethanol or ethanol and fructose, triglycerides, free glycerol, FFA, phospholipids and total cholesterol were determined. After a basic dosage of 0.5 g ethanol/kg body weight, each person received a maeintenance dosage of 0.1 g ethanol/kg body weight and hour. Control experiments were carried out on persons receiving only fructose and on fasting persons who consumed no ethanol.

After 8 hrs, triglyerides rose in the ethanol group by 107 % , in the ethanol-fructose group by 63 %. FFA exhibited in both ethanol and ethanol-fructose groups an initial decrease, with a secondary increase in the ethanol group. The initial decrease was greater in the ethanol-fructose group. A significant rise in free glycerol by 419 % was observed 30 min after the intake of combined ethanol/fructose. Free glycerol rose under ethanol alone by 144 %. The öhospholipids exhibited a slight rise in the ethanol group; no significant changes occured in the cholesterol. The blood ethanol level was lower under ethanol-fructose than under ethanol alone. The addition of fructose diminishes the ethanol-induced hypertriglyceridemia.

Our investigations give further proof that, under short-term ethanol load, the fatty acids necessary for the increased triglyceride synthesis in the liver, originate predominantly from a peripheral lipolysis, and that changes in liver metabolism depending on the oxidation of ethanol are not of less importance for the development of the acute ethanol-induced hyperlipidemia.

Zusammenfassung

Unter Belastung mit Äthanol bzw. Äthanol und Fruktose wurden bei gesunden Versuchspersonen im Alter von 20 bis 35 Jahren Triglyceride, freies Glycerin, freie Fettsäuren, Phosphatide und Gesamtcholesterin bestimmt. Nach einer Basisdosis von 0,5 g Äthanol/kg Körpergewicht erhielten die Versuchspersonen stündlich Erhaltungsdosen von 0,1 g Äthanol/kg Körpergewicht. Kontrolluntersuchungen wurden unter Fruktose und bei nüchternen Versuchspersonen ohne Äthanol durchgeführt.

Die Triglyceride stiegen bei der Äthanol-Gruppe nach 8 Std. um 107 %, bei der Äthanol-Fruktose-Gruppe nur um 63 % an. Die freien Fettsäuren zeigten in der Äthanol- und Äthanol-Fruktose-Gruppe einen initialen Abfall mit sekundärem Anstieg in der Äthanol-Gruppe. Der initiale Abfall in der Äthanol-Fruktose-Gruppe war stärker. Ein deutlicher Anstieg des freien Gylcerins war 30 Min. nach der kombinierten Einnahme von Äthanol und Fruktose zu beobachten (419 %). Unter Äthanol allein stieg das freie Glycerin um 144 %. Die Phosphatide zeigten einen geringen Anstieg in der Äthanol-Gruppe, das Cholesterin ließ keine signifikanten Änderungen erkennen. Der Blutalkoholspiegel war unter Äthanol und Fruktose deutlich niedriger als unter Äthanol allein. Zugabe von Fruktose verminderte die alkoholinduzierte Hypertriglyceridämie.

Unsere Untersuchungen lieferten weitere Beweise, daß bei kurzfristiger Äthanolbelastung die für die gesteigerte Triglyceridsynthese in der Leber notwendigen Fettsäuren überwiegend einer peripheren Lipolyse entstammen, und daß von der Alkoholoxidation abhängige Veränderungen im Stoffwechsel der Leber eine geringe Rolle beim Zustandekommen der akuten alkoholinduzierten Hyperlipidämie spielen.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Similar content being viewed by others

References

  1. BARTLETT, G.R.: J. biol. Chem.234 466 (1959)

    PubMed  Google Scholar 

  2. BODE, CH., KONO, H., GOEBELL, H., BODE, CH., MARTINI, G.A.: Klin Wschr.48 1180 (1970)

    PubMed  Google Scholar 

  3. BRODIE, B.B., BUTLER, W.M. jr., HORNING, M.C., MAICKEL, R.P., MALING, H.M.: Amer. J. clin. Nutr.9 432 (1961)

    Google Scholar 

  4. BRODIE, B.B., MAICKEL, R.P.: Ann. New York Acad. Sci.104 1049 (1963)

    Google Scholar 

  5. BÜCHER, T.H., REDETZKI, H.: Klin. Wschr.29 615 (1951)

    PubMed  Google Scholar 

  6. DUNCOMBE, W.G.: Clin. Chim. Acta9 122 (1964)

    Google Scholar 

  7. EGGSTEIN, M.: Carbohydrates and lipid metabolism in: Pathophysiolog. and Klin. Aspekte des Fettstoffwechsels. Herausgeb. Schettler, G., und Sanwald, Stuttgart: Thieme-Verlag (1966)

    Google Scholar 

  8. EGGSTEIN, M., KREUTZ, F.H.: Klin. Wschr.44 262 (1966)

    PubMed  Google Scholar 

  9. FEIGL, J.: Biochem. Z.92 282 (1918)

    Google Scholar 

  10. FOLCH, J., LEES, M., SLOANE-STANLEY, D.H.: J. Biol. Chem.226 497 (1957)

    PubMed  Google Scholar 

  11. FORSANDER, O.A., RÄIHÄ, N., SALASPURO, M., MAENPÄÄ, P.H.: Biochem. J.94 259 (1965)

    PubMed  Google Scholar 

  12. GORDON, R.S. jr., CHERKES, A.: J. clin. Invest.35 206 (1957)

    Google Scholar 

  13. GRUNNET, N., QUISTORFF, B., THIEDEN, H.I.D.: Europ. J. Biochem.40 275 (1973)

    PubMed  Google Scholar 

  14. HOLZER, H., SCHNEIDER, S.: Klin. Wschr.33 1006 (1955)

    PubMed  Google Scholar 

  15. HORNING, M.G., WILLIAMS, E.A., MALING, H.M., BRODIE, B.B.: Biochem. biophys. Res. Commun.3 635 (1960)

    PubMed  Google Scholar 

  16. KAFFARNIK, H., SCHNEIDER, J.: Z. ges. exp. Med.152 187 (1970)

    Google Scholar 

  17. KREBS, H.A., PERKINS, J.R.: Biochem. J.118 635 (1960)

    Google Scholar 

  18. KUDZMA, D.J., SCHONFELD, G.: J. lab. clin. Med.77 384 (1971)

    PubMed  Google Scholar 

  19. LIEBER, C.S., DE CARLI, L.M., SCHMID, R.: J. clin. Invest.39 1007 (1960)

    Google Scholar 

  20. LIEBER, C.S., SPRITZ, N., DE CARLI, L.M.: J. clin. Invest.45 51 (1966)

    PubMed  Google Scholar 

  21. LINDROS, K.O.: Europ. J. Biochem.26 338 (1972)

    PubMed  Google Scholar 

  22. LOSOWSKY, M.S., JONES, D.P., DAVIDSON, C.S., LIEBER, C.S.: Amer. J. Med.35 794 (1963)

    Google Scholar 

  23. LUNDQUIST, F., TYQSTRUP, N., WINKLER, K., JENSEN, K.B.: Science150 616 (1965)

    PubMed  Google Scholar 

  24. MALING, H.M., HORNING, M.G., BUTLER, W.M. jr., HIGHMAN, B., BRODIE, B.B.: Fed. Proc.19 229 (1960)

    Google Scholar 

  25. MALLOV, S., BLOCH, J.L.: Amer. J. Physiol.184 29 (1956)

    PubMed  Google Scholar 

  26. MÜHLFELLNER, G., MÜHLFELLNER, O., KAFFARNIK, H.: Z. ges. exp. Med.154 22 (1971)

    Google Scholar 

  27. NESTEL, P.J., HIRSCH, E.Z.: J. Lab. clin. Med.66 357 (1965)

    PubMed  Google Scholar 

  28. PAPENBERG, J., WARTBURG, J.P. v., AEBI, H.: Enzym. biol. clin.11 237 (1970)

    Google Scholar 

  29. PLETSCHER, V.A., BERNSTEIN, A., STAUB, H.: Helv. physiol. pharmacol. Acta10 74 (1952)

    PubMed  Google Scholar 

  30. RANDLE, P.J., GARLAND, P.B., HALES, C.N., NEWSHOLME, E.A.: Lancet I. 785 (1963)

  31. RICHTERICH, R., LAUBER, K.: Klin. Wschr.40 1252 (1962)

    PubMed  Google Scholar 

  32. SCHEIG, R.L., ISSELBACHER, K.J.: J. clin. Invest.42 975 (1963)

    Google Scholar 

  33. SCHEIG, R.L., ISSELBACHER, K.J.: J. Lipid Res.6 269 (1965)

    Google Scholar 

  34. SEAKINS, A., ROBINSON, D.S.: Biochem. J.92 308 (1964)

    PubMed  Google Scholar 

  35. STUHLFAUTH, K., NEUMEYER, H.: Med. Klin.46 591 (1951)

    PubMed  Google Scholar 

  36. THEORELL, H., BONNICHSEN, R.: Acta. chem. scand.5 1105 (1951)

    Google Scholar 

  37. THIEDEN. H.I.D., LUNDQUIST, F.: Biochem. J.102 177 (1967)

    PubMed  Google Scholar 

  38. WATSON, D.: Clin. Chim. Acta5 637 (1960)

    PubMed  Google Scholar 

  39. WESTERFELD, W.W.: Amer. J. Clin. Nutr.9 426 (1961)

    PubMed  Google Scholar 

  40. WIEBE, T., LUNDQUIST, A., BELFRAGE, P.: Scand. J. clin. Lab. Invest.26 33 (1970)

    Google Scholar 

  41. WILLIAMSON, J.R., SCHOLZ, R., BROWNING, E.T., THURMAN, R.G.: J. biol. Chem.244 5044 (1969)

    PubMed  Google Scholar 

  42. YLIKAHRY, R.H., HASSINEN, I.E., KÄHÖNEN, M.T.: Metabolism20 555 (1971)

    PubMed  Google Scholar 

  43. ZIEVE, L.: Ann. Intern. Med.48 471 (1958)

    PubMed  Google Scholar 

  44. ZÖLLNER, N., KIRSCH, K.: Z. ges. exp. Med.135 545 (1962)

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Herrn Prof. Dr. H. Schwiegk zum 70.Geburtstag gewidmet.

Rechenzentrum der Universität Marburg/Lahn

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Schneider, J., Tesdorfpf, M., Kaffarnik, H. et al. Alteration of plasma lipids and intermediates of lipid metabolism in healthy fasting volunteers by ethanol and fructose. Res. Exp. Med. 167, 159–170 (1976). https://doi.org/10.1007/BF01851597

Download citation

  • Received:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF01851597

Key words

Schlüsselwörter

Navigation