Skip to main content
Log in

Korrelationen zwischen äusseren Merkmalen und Inhaltsstoffen

  • Published:
Qualitas Plantarum Aims and scope Submit manuscript

Abstract

For quality testing on fresh fruits and vegetables some non-destructive methods were investigated.

A successful method with apples consists in measuring the width and depth of the calyx-basin, as these measures could statistically be secured as being in correlation with the necessary abundance of sugar and the flavour quality.

But also the amount of red color on the skin is significantly correlated with the refractometric value and the flavour of the apples.

As to some early-ripening sweet cherries, the degree of the blackness is correlated with the eating quality.

In other kinds of stone fruits, but also in apples and tomatoes, the determination of the sufficient retrogression of the Chlorophyll content may be useful as a quality test. The amount of chlorophyll has been measured with a light-difference-meter.

Zusammenfassung

Um die innere Qualität von Früchten und Gemüsen zu testen wurde versucht, nichtdestruktive Methoden anzuwenden.

Bei Apfelsorten gelang dies weitgehend, indem statistisch gesicherte Korrelationen gefunden worden sind zwischen der messbaren Weite der Kelchgrube und den Zuckerresp. Geschmackswerten des Fruchtfleisches. Auch der Prozentsatz an Rotfärbung der Haut kann die Güte des Apfels spiegeln.

Was frühe Sorten von Süsskirschen anbetrifft, gibt der braun-schwarze Farbton der Haut gute Hinweise auf die innere Qualität. In andern Steinobstarten, sowie in Aepfeln und Tomaten kann der Grad der Rückbildung des Chlorophylls als Testobjekt dienen. Messbar sind solche inneren Reifungszustände mit Hilfe eines Licht-Differenz-Meters.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Similar content being viewed by others

Literatur

  • Abbott, J.A. et al. (1968) Acoustic Vibration for Detecting Textural Quality of Apples.Proc. Amer. Soc. Hortic. Sci. 93:725–737.

    Google Scholar 

  • Ben-Gera, I. & K.H. Norris (1971) Determination of moisture content in Soy beans by direct spectrophotometry.Israel J. Agr. Res. 18:125–132.

    Google Scholar 

  • Birth, G.S. & K.H. Norris (1965). The Difference Meter for Measuring Interior Quality of Foods. United States Dpt. of Agric. Technical Bull. No. 1341.

  • Neotec Instrument, Inc. Rockville, Maryland (1971) Users Manual Internal Quality Analyzer, Model 170.

  • Nissen, M. (1967) The weight of potatoes in water.Europ. Potato J. 10:85–99.

    Google Scholar 

  • Schumacher, R. (1975) Die Fruchtbarkeit der ObstgehölzeUlmer, Stuttgart, S. 142–163.

  • Stoll, K. (1970). Nicht-destruktive Methoden zur Bewertung der Geschmacksqualität von Tafel- und Industrieäpfeln.Lebensm. Wissensch. u. Technologie 3:Heft 5.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Vortrag, gehalten auf der gemeinsamen Internationalen Qualitätstagung der CIQ/DGQ in Wädenswil/Schweiz vom 7. – 10. Oktober 1975.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Stoll, K. Korrelationen zwischen äusseren Merkmalen und Inhaltsstoffen. Plant Food Hum Nutr 26, 191–198 (1976). https://doi.org/10.1007/BF01268202

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF01268202

Navigation