Zusammenfassung
Um die nach Fettinfusionen auftretenden Blutgerinnungsveränderungen zu deuten, haben wir vergleichend die Wirkungen des reinen Phosphatidemulgators und der kompletten Fettemulsion geprüft sowie Korrelationen zwischen Gerinnungswerten und Serumlipidfraktionen untersucht. Dabei ließen sich als vorwiegend triglyceridabhängig die folgenden Gerinnungsreaktionen nachweisen: 1. ein Plättchenabfall 2 Std nach dem Ende der Infusionen um etwa 10% gegenüber den Nüchternwerten, 2. eine über 4 Std nach Infusionsende andauernde Verkürzung der Stypvenzeit, 3. eine Aktivitätssteigerung des Thrombininhibitors bis 2 Std nach beendeter Infusion. Nur nach Phosphatidzufuhr verminderte sich die Antithrombin III-Aktivität. An der Plättchenverminderung sind neben Triglyceriden auch Phosphatide beteiligt, wie sich aus einem signifikanten, geringen Thrombocytenabfall nach Phosphatidinfusion ergab. Eine signifikante, schwach negative Korrelation zwischen Gesamtesterfettsäurenanstieg und Stypvenzeitverkürzung spricht für ein gleichsinniges Verhalten der stypvensensiblen Kephaline und der Hyperlipämie. Wenn der Phosphatidemulgator von Kephalinen weitgehend gereinigt wurde, so verkürzte sich die Stypvenzeit signifikant geringer als nach kephalinhaltigen Emulsionen. Signifikante, negative Korrelationen zwischen Thrombininhibitor und Gesamtesterfettsäuren bei den Nüchternwerten sowie 2 und 4 Std nach Infusionsende weisen auf die Bedeutung des endogenen Heparinantithrombins für den Neutralfettabstrom aus dem Blut hin.
Summary
Relationships between blood lipids and clotting changes following phosphatide and triglyceride infusions. In an attempt to explain the clotting changes occurring after infusions of fat, we have examined both the action of pure phosphatide emulgator and complete fat emulsion, as well as the existence of correlations between clotting values and serum lipid fractions. Accordingly, the following clotting reactions proved to be mostly triglyceride-dependent: 1. an approximately 10% reduction of platelets, as compared to fasting values, 2 hours after the termination of the infusion, 2. a reduction of the stypven time for 4 hours following the end of infusion, 3. an elevation of the activity of the thrombin inhibitor for up to 2 hours post infusion. The antithrombin-III activity becomes reduced only after the administration of phosphatide. In addition to triglycerides, phosphatides are also involved in this platelet reduction, as was shown by a significant, slight fall in thrombocytes following infusion of phosphatide. A significant, slightly negative correlation between total fatty acid increase and reduction of stypven time indicates a similar behavior between the stypven-sensible cephalins and hyperlipemia. If the phosphatide emulgator is freed from cephalins extensibly, then the stypven time becomes significantly less reduced than in the case of cephalin-containing emulsions. Significant negative correlations between fasting values of thrombin inhibitor and total esterified fatty acids, as well as at 2 and 4 hours following infusion, point to the significance of endogenous heparin antithrombin for the outflow of neutral fats from the blood.
Literatur
Connor, W. E.: The acceleration of thrombus formation by certain fatty acids. J. clin. Invest.41, 1199 (1962).
Connor, W. E., andJ. C. F. Poole: The effect of fatty acids on the formation of thrombi. Quart. J. exp. Physiol.46, 1 (1961).
Cullen, C. F., andR. L. Swank: Intravascular aggregation and adhesiveness of the bloodelements associated with alimentary lipemia and injections of large molecular substances. Circulation9, 335 (1954).
Engelberg, H.: Plasma heparin levels. Correlation with serum cholesterol and low density lipoproteins. Circulation23, 573 (1961).
Gross, R.: Biochemie normaler und pathologischer Blutplättchen. Proc. 8th Congr. europ. Soc. Haemat. Wien 1961, No 16. Basel u. New York: Karger 1962.
Hecht, E., andK. H. Slotta: The chemical nature of the lipid activator in blood coagulation. Amer. J. clin. Path.37, 126 (1962).
James, D. C. O., J. Drysdale, J. D. Billimoria, D. Wheatley, C. J. Gavey andN. F. Maclagan: Lipaemia and blood-coagulation defects in relation to ischaemic heart-diesase. Lancet1961 II, 798.
Korsan-Bengtsen, K.: Coagulability of blood after ingestion of a fatty meal. Acta med. scand.171, 113 (1962).
Lindner, A.: Statistische Methoden für Naturwissenschaftler, Mediziner und Ingenieure. Basel: Birkhäuser 1951.
Macfarlane, R. G.: The coagulant action of Russell's viper venom: the use of antivenom in defining its reaction with a serum factor. Brit. J. Haemat.7, 496 (1961).
Mandel, E. E., H. L. Mermall, F. W. Preston andM. Silverman: Effect of fat-loading upon blood coagulation. Amer. clin. Path.30, 11 (1958).
Maupin, B.: Chimie des plaquettes sanguines. I. Chimie analytique et histochimie. Hémostase1, 29 (1961).
Mustard, J. F., andE. A. Murphy: Effect of different dietary fats on blood coagulation, platelet economy, and blood lipids. Brit. med. J.1962 I, 1651.
Peacock, A. C.: Formation of thromboplastic activity with Russel's viper venom. J. Lab. clin. Med.57, 703 (1961).
Poole, J. C. F.: Effect of diet and lipemia on coagulation and thrombosis. Fed. Proc.21, 20 (1962).
Witte, S.: Die Steigerung der Kapillarpermeabilität durch Blutgerinnungsstörungen. Thrombos. Diathes. haemorrh. (Stuttg.)2, 146 (1958).
Witte, S.: Inhibitoren der Blutgerinnung. Thromb. Diathes. haemorrh. (Stuttg.)2, 199 (1958).
Witte, S.: Beeinflussung der Blutgerinnung durch Nahrungsfette. Med. u. Ernähr.1, 239 (1960).
Witte, S., u.P. Dirnberger: Die antithrombischen Gerinnungsfaktoren bei Thrombosekrankheiten. Dtsch. Arch. klin. Med.202, 184 (1955).
Witte, S., u.P. Dirnberger: Plasmaantithrombin und Thrombininhibitor bei Leberparenchym- und Gallenwegskrankheiten. Klin. Wschr.33, 705 (1955).
Witte, S., D. Bressel, K. Th. Schricker u.H. Schön: Über den Einfluß eines intravenös injizierbaren Fettpräparates auf die Blutgerinnung. Klin. Wschr.40, 459 (1962).
Author information
Authors and Affiliations
Rights and permissions
About this article
Cite this article
Witte, S., Schön, H., Bressel, D. et al. Beziehungen zwischen Blutlipiden und Gerinnungsveränderungen nach Phosphatid- und Triglyceridinfusionen. Klin Wochenschr 42, 149–153 (1964). https://doi.org/10.1007/BF01479062
Issue Date:
DOI: https://doi.org/10.1007/BF01479062