Summary
Based on a sample of 953 subjects without known metabolic abnormalities and a sample of 186 diabetics a classification rule was developed by a quadratic discriminant analysis. The measurements of blood glucose 1 and 2 h after the oral administration of 100 g oligosaccharids are used to classify the patients into the categories of “healthy”, “suspect” and “diabetic”. The rates of false positive and false negative classification were estimated from a second sample of 128 non-diabetic and 73 diabetics. By administration of 100 g oligosaccharids these rates were found to be 3.1% and 0%, respectively. An analogous study for the administration of 100g glucose was based on a different sample ofN=472, 99 diabetics included. Misclassification rates were found to be 1.6% and 2.7%, respectively. For practical application of the rules two-dimensional netplanes are given.
Zusammenfassung
Anhand einer Stichprobe von 953 glukosestoffwechselgesunden Probanden und 186 Diabetikern wurden mit Hilfe der quadratischen Diakriminanzanalyse Klassifikationsregeln entwickelt. Unter Verwendung der Blutglukosemessungen 1 und 2 h nach Belastung mit 100 g Oligosaccharid werden die untersuchten Patienten nach den Kategorien „Gesund“, „Suspekt“ und „Diabetisch“ klassifiziert. Die Raten der falschpositiven und falschnegativen Klassifikation wurden aus einer zweiten Stichprobe von 128 Nichtdiabetikern und 73 Diabetikern zu 3,1 bzw. 0% geschätzt. Aus einer analogen Untersuchung für die Belastung mit 100 g Glukose anhand einer weiteren Stichprobe vonN=472, davon 99 Diabetiker, ergaben sich Fehlklassifikationsraten von 1,6 bzw. 2,7%. Zur praktischen Anwendung der Regeln werden zweidimensionale Netztafeln angegeben.
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Gutsche, H., Fichte, K. & Hartmann, E. Verbessertes Diagnoseverfahren zur Erkennung des Diabetes mellitus. Klin Wochenschr 57, 111–116 (1979). https://doi.org/10.1007/BF01476050
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