Summary
Microscope illumination can cause retardation of growth, morphological alterations, and death of bacteria on nutrient agar in microscope growth chambers, even if the radiation is limited to the visible range of the spectrum. Various bacteria differ from one another in their sensitivity to microscope illumination. Not only photoinactivation but also a rise in temperature may contribute to these effects, as shown by the melting of benzalacetone in the illuminated field of an aqueous mount at an ambient temperature at least 15 degrees below its M. P. Recommendations are presented for reducing the effects of microscope illumination in developmental studies.
Zusammenfassung
Die Beleuchtung im Mikroskop kann bei Bakterien, welche auf Nährbouillonagar in ihrer Entwicklung beobachtet werden, Wachstumshemmung, morphologische Veränderungen und Abtötung verursachen, auch wenn der Spektralbereich auf das Sichtbare begrenzt ist. Verschiedene Bakterien unterscheiden sich in ihrer Empfindlichkeit. Nicht nur Photoinaktivierung, sondern auch Erwärmung infolge absorbierter Strahlungsenergie kann zu den Folgen beitragen; Benzalaceton in Wasser schmilzt unter Beleuchtung im Mikroskop bei einer Umgebungstemperatur, welche 15°C unter derjenigen des Schmelzpunktes liegt. Maßnahmen zur Verringerung der Beleuchtungseinflüsse werden besprochen.
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Kuhn, D.A., Starr, M.P. Effects of microscope illumination on bacterial development. Archiv. Mikrobiol. 74, 292–300 (1970). https://doi.org/10.1007/BF00412356
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DOI: https://doi.org/10.1007/BF00412356