Zusammenfassung
Von den Kartoffelesterasen wurde ein Isoenzym durch Gel-Elektrophorese in Polyacrylamid (PAA) getrennt. Das entsprechende Gelstück mit dem durch das Netzwerk stabilisierten Enzym tränkte man mit AA und Vernetzer (BIS) unterschiedlicher Konzentration und polymerisierte mit Licht das Enzym ein. Die Mischungen AA/BIS sind in einem bestimmten Verhältnis (6∶0,36) optimal., eine Ausbeute von 77% der Anfangsaktivität kann erreicht werden. Einige Eigenschaften (pHi, K m, MG u.ä.) werden beschrieben, insbesondere ist die 100fach bessere Lagerstabilität hervorzuheben.
Summary
An isoenzyme of potato esterase has been entrapped in situ after polyacrylamide (PAA)-electrophoresis, using PAA of different concentrations and crosslinking. Best results in respect to diffusion, flow rates and yield (77%) have been found for a gel containing 6% acrylamide with 6% methylen-bis-acrylamide, penetrating a gel of cyanogum with esterase. The latter is stabilized during polymerization by the gel. Properties of the entrapped enzyme (pHi, K m, MW etc.) have been determined, 100 fold better storage stability is achieved.
References
Bernfeld, P., Bieber, R. E.: Arch. Biochem. Biophys. 131, 587 (1969).
Bernfeld, P., Bieber, R. E., MacDonnell, P. C.: Arch. Biochem. Biophys. 127, 779 (1968).
Bernfeld, P., Wan, J.: Science 142, 678 (1963).
Brown, H. D., Patel, A. B., Chattopadhyay, S. K.: J. Chromatog. 35, 103 (1968).
Degani, Y., Miron, T.: Biochim. Biophys. Acta 212, 362 (1970).
Dinish, K. N.: Entrapping of potato esterase in polyacrylamide gel. Vortrag, Kolloquium 7th December 1971, Biologische Bundesanstalt, Braunschweig.
Green, M. N., Tsou, K.-C., Bressler, R., Seligmann, A. M.: Arch. Biochem. Biophys. 57, 458 (1955).
Hicks, G. P., Updike, S. J.: Anal. Chem. 38, 726 (1966).
Katchalski, E.: Chem. Eng. News, 15th Febr. 1971, p. 87, 3rd Jan. 1972, p. 24.
Katchalski, E., Silman, I., Goldman, R.: Advances in Enzymology 34, 445 (1971).
Koenig, R., Stegemann, H., Francksen, H., Paul., H. L.: Biochim. Biophys. Acta 207, 184 (1970).
Loeschcke, V., Stegemann, H.: Z. Naturforsch. 21b, 879 (1966).
Macko, V., Stegemann, H.: Z. Physiol. Chem. 350, 917 (1969).
Main, A. R.: Biochem. J. 74, 10 (1960); ctd. in: Th. E. Barman, Enzymes, Vol. II, p. 502. Berlin-Heidelberg-New York: Springer 1969.
Mosbach, K., Larsson, P.-O.: Biotechnol. Bioeng. 12, 19 (1970); Mosbach, K., Mosbach, R.: Acta Chem. Scand. 20, 2807 (1966).
Orth, H. D., Brümmer, W.: Angew. Chem. 84, 319 (1972).
Shapiro, A. L., Viñuela, E., Maizel, J. V.: Biochem. Biophys. Res. Commun. 28, 815 (1967).
Shivaram, K. N.: Eigenschaften von inkludierter Kartoffelesterase. Vortrag, Kolloquium 7th December 1971, Biologische Bundesanstalt, Braunschweig.
Shivaram, K. N., Dinish, K. N., Stegemann, H.: Entrapping of Potato Esterase in Polyacrylamide(PAA)-Gel after PAA-Gel Eiektrophoresis. XXth Colloquium Protides of the Biological Fluids, Brugge (Belgium), 3rd to 7th May 1972. Abstract No. 115.
Stegemann, H.: Z. Physiol. Chem. 319, 64 (1960).
Stegemann, H.: Z. Anal. Chem. 252, 165 (1970).
Stegemann, H.: Z. Physiol. Chem. 348, 951 (1967); Liefländer, M., Stegemann, H.: Z. Physiol. Chem. 349, 157 (1968).
Wieland, T., Determann, H., Bünnig, K.: Z. Naturforsch. 21b, 1003 (1966).
Wieland, T.: Nature New Biology, News section 236, 98 (1972).
Author information
Authors and Affiliations
Additional information
We are indebted to Professor Dr. G. Schuhmann, President of the BBA, for the encouragement to this work.
For SDS-gel eleetrophoresis and the photographic work we thank Mrs. Knackstedt and Miss Krögerrecklenfort.
Rights and permissions
About this article
Cite this article
Dinish, K.N., Shivaram, K.N. & Stegemann, H. Matrix-bounded enzyme: Potato esterase entrapped in polyacrylamide gel after gel electrophoresis. Z. Anal. Chem. 263, 27–32 (1973). https://doi.org/10.1007/BF00424326
Received:
Published:
Issue Date:
DOI: https://doi.org/10.1007/BF00424326