Skip to main content
Log in

Polysaccharidzusätze in eiweißreichen Lebensmitteln

II. Eine einfache, semiquantitative Bestimmungstechnik

Polysaccharide additives in foods rich in proteins

II. A simple, semi-quantitative technique of estimation

  • Originalarbeiten
  • Published:
Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und Forschung Aims and scope Submit manuscript

Summary

Samples of foods rich in protein, after removal of lipids and of proteins by enzymatic hydrolysis, are partially demineralized and concentrated. In the concentrate polysaccharides are detected and semi-quantitively estimated by performing the precipitations in graduated tubes, which are especially suitable for this purpose, and the precipitates taken to comparable densities by centrifugation under standard conditions.

Zusammenfassung

Entfettete und durch enzymatische Hydrolyse enteiweißte Proben protein-reicher Lebensmittel werden durch Ultrafiltration in MINICON-Zellen partiell entsalzt und eingeengt. Im Konzentrat werden Polysaccharide durch Fällungsreaktionen nachgewiesen und semiquantitativ bestimmt, indem die Fällungen in dafür besonders geeigneten, graduierten Röhrchen durchgeführt und die Präzipitate durch Zentrifugation unter Standardbedingungen auf vergleichbare Dichten gebracht werden.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Similar content being viewed by others

Literatur

  1. Klostermeyer, H., Popp, U., Schmitz, I.: Z. Lebensm. Unters.-Forsch.,156, 13 (1975)

    Google Scholar 

  2. Solms, J., Deuel, H.: Handb. der Lebensmittelchemie Bd. II/2, S. 1058. Berlin, Heidelberg, New York: Springer1967

    Google Scholar 

  3. Bezug durch AMICON B.V., Oosterhout (N.B.). Holland

  4. Mergenthaler, E.: Deut. Lebensm. Rundschau70, 39 (1974)

    Google Scholar 

  5. Graham, H.D.: J. Dairy Sci.52, 443 (1969)

    PubMed  Google Scholar 

  6. Graham, H. D., Thomas, L. B.: J. Food Sci.26, 365 (1961)

    Google Scholar 

  7. Conner, A.Z., Eyler, R.W.: Anal. Chem.22, 1129 (1950)

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Herrn Professor Dr. Ernst Knoop zum 60. Geburtstag gewidmet

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Klostermeyer, H., Popp, U. & Reimerdes, E.H. Polysaccharidzusätze in eiweißreichen Lebensmitteln. Z Lebensm Unters Forch 158, 73–75 (1975). https://doi.org/10.1007/BF01460023

Download citation

  • Received:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF01460023

Navigation