Summary
Samples of foods rich in protein, after removal of lipids and of proteins by enzymatic hydrolysis, are partially demineralized and concentrated. In the concentrate polysaccharides are detected and semi-quantitively estimated by performing the precipitations in graduated tubes, which are especially suitable for this purpose, and the precipitates taken to comparable densities by centrifugation under standard conditions.
Zusammenfassung
Entfettete und durch enzymatische Hydrolyse enteiweißte Proben protein-reicher Lebensmittel werden durch Ultrafiltration in MINICON-Zellen partiell entsalzt und eingeengt. Im Konzentrat werden Polysaccharide durch Fällungsreaktionen nachgewiesen und semiquantitativ bestimmt, indem die Fällungen in dafür besonders geeigneten, graduierten Röhrchen durchgeführt und die Präzipitate durch Zentrifugation unter Standardbedingungen auf vergleichbare Dichten gebracht werden.
Similar content being viewed by others
Literatur
Klostermeyer, H., Popp, U., Schmitz, I.: Z. Lebensm. Unters.-Forsch.,156, 13 (1975)
Solms, J., Deuel, H.: Handb. der Lebensmittelchemie Bd. II/2, S. 1058. Berlin, Heidelberg, New York: Springer1967
Bezug durch AMICON B.V., Oosterhout (N.B.). Holland
Mergenthaler, E.: Deut. Lebensm. Rundschau70, 39 (1974)
Graham, H.D.: J. Dairy Sci.52, 443 (1969)
Graham, H. D., Thomas, L. B.: J. Food Sci.26, 365 (1961)
Conner, A.Z., Eyler, R.W.: Anal. Chem.22, 1129 (1950)
Author information
Authors and Affiliations
Additional information
Herrn Professor Dr. Ernst Knoop zum 60. Geburtstag gewidmet
Rights and permissions
About this article
Cite this article
Klostermeyer, H., Popp, U. & Reimerdes, E.H. Polysaccharidzusätze in eiweißreichen Lebensmitteln. Z Lebensm Unters Forch 158, 73–75 (1975). https://doi.org/10.1007/BF01460023
Received:
Issue Date:
DOI: https://doi.org/10.1007/BF01460023