Summary
In a total of 446 Sprague-Dawley rats it was tested whether colon carcinogenesis induced by 1,2-dimethylhydrazine (DMH) (7-monthly applications of 30 mg/kg bodyweight) can be influenced by different diets (vegetarian, high fat, and high cholesterol and rich in carbohydrates). The rats treated with a vegetarian diet or a diet that was rich in carbohydrates showed apparently longer induction times (median induction time 347 days and 323 days, respectively) of the malignant tumors (colon, kidney, liver, ear duct) than animals of the other test groups (median induction times between 250 and 282 days); animals treated with the diet that was rich in carbohydrates developed more benign liver tumors (86%) than animals treated with a standard (19%) or vegetarian diet (14%). It is emphasized that quantitative differences in carcinogen treatment might be responsible for some of the differences observed.
Zusammenfassung
Es wurde in 446 Sprague-Dawley-Ratten untersucht, ob die Carcinogenese von 1,2-Dimethylhydrazin (DMH) (Applikationen von 30 mg/kg Körpergewicht für 7 Monate) durch verschiedene Diäten (vegetarische, fett- und cholesterinreiche sowie kohlehydratreiche) beeinflußt werden kann. Ratten, die mit einer vegetarischen oder einer kohlehydratreichen Diät ernährt wurden, zeigten eine deutlich längere Induktionszeit (mediane Induktionszeit 347 bzw.323 Tage) für maligne Tumoren (Colon, Niere, Leber, Gehörgang) als die Tiere der anderen Testgruppen (mediane Induktionszeit zwischen 250 und 282 Tagen); Tiere, die mit einer kohlehydratreichen Diät ernährt wurden, entwickelten mehr benigne Lebertumoren (86%) als Tiere, die mit einer Standarddiät (19%) oder einer vegetarischen Diät (14%) ernährt wurden. Es ist wahrscheinlich, daß quantitative Unterschiede in der Carcinogenbehandlung für einige der festgestellten Unterschiede verantwortlich sind.
Similar content being viewed by others
References
Armstrong, B., Doll, R.: Environmental factors and cancer incidence and mortality in different countries with special reference to dietary practices, Int. J. Cancer 15, 617–631 (1975)
Druckrey, H., Preussmann, R., Matzku, F., Ivankovic, S., Selektive Erzeugung von Darmkrebs bei Ratten durch 1,2-Dimethylhydrazin, Naturwiss. 54, 285–286 (1967)
Kann, J., Spiegelhalder, B., Eisenbrand, G., Preussmann, R.: Occurrence of volatile N-nitrosamines in animal diets. Z. Krebsforsch. 90, 321–323 (1977)
v. d. Linde, F.: Ernährungsgewohnheiten und Krebshäufigkeit, Zbl. Bakt. Hyg. 163, 128–152 (1976)
Miller, A.B.: Role of nutrition in the etiology of breast cancer, Cancer 39, 2704–2708 (1977)
Rogers, A.E., Newberne, P.M., Dietary effects on chemical carcinogenesis in animal models for colon and liver tumors, Cancer Res. 35, 3427–3431 (1975)
Schmähl, D., Danisman, A., Habs, M., Diehl, B.: Experimental investigations on the influence upon chemical carcinogenesis, 3rd Comm.: studies with 1,2-Dimethylhydrazine, Z. Krebsforsch. 86, 89–94 (1976)
Vitale, J.J., Breitmann, S.A., Vavrousek-Jakuba, E., Rodday, P.W., Gottlieb, L.S.: The effects of iron deficiency and the quality and quantity of fat on chemically induced cancer, Adv. exp. Med. Biol. 91, 229–242 (1978)
Wynder, E.L., Reddy, B.S., Moloy, G.D., Weisburger, J.H., Williams, G.M.: Diet and gastrointestinal cancer, Clin. Gastroenterol. 5, 463–482 (1976)
Symposium: Nutrition in the causation of cancer, Cancer Res., 35(4) part 2 (1975)
Author information
Authors and Affiliations
Rights and permissions
About this article
Cite this article
Schmähl, D., Habs, M., Wolter, S. et al. Experimental investigation on the influence upon chemical carcinogenesis: 4th communication. J Cancer Res Clin Oncol 93, 57–66 (1979). https://doi.org/10.1007/BF00451440
Accepted:
Issue Date:
DOI: https://doi.org/10.1007/BF00451440