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Supplements as a source of micronutrient intake in middle-aged men in southern Germany: Results of the MONICA dietary survey 1994/95

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Summary

Survey data on contemporary supplement intake in Germany are scarce, and the contribution of supplements to nutrient intake is especially unclear. In the MONICA Project Augsburg a dietary survey using 7-day weighed records was carried out in a subsample of 607 eligible men aged 45–64 years from the city of Augsburg (participation 430 men=71%) in 1994/95. Participants also reported their intake of supplements. The German national food data base BLS (version 2.1), which was used to code the records and calculate the nutrients, had to be complemented by nutrient data of supplements and fortified foods. On a group level the maximum mean percentage contribution of supplements to the intake of a micronutrient was 4.0% (vitamin C). On an individual level, however, up to 4.0% of the men were found to receive more than 50% of their intake of selected micronutrients from supplements. It is, therefore, recommended to ask for supplement intake in future dietary surveys within Germany.

Zusammenfassung

Bisher liegen kaum Daten über die derzeitige Einnahme von Nahrungsergänzungspräparaten vor. Vor allem ist unklar, welchen Anteil Supplemente an der Nährstoffzufuhr ausmachen. Im MONICA Project Augsburg wurde 1994/95 an einer Substichprobe von netto 607 Männern im Alter von 45 bis 64 Jahren aus der Stadt Augsburg eine Ernährungserhebung mit 7-Tage-Wiege-Protokollen durchgeführt (430 Teilnehmer=71% Beteiligung). Die Teilnehmer protokollierten auch Supplemente. Zur Kodierung und Berechnung der Nährstoffe wurde der Bundeslebensmittelschlüssel BLS (Version 2.1) verwendet, der um Supplementdaten ergänzt wurde. Auf Gruppenebene lag der maximale mittlere prozentuale Beitrag von Supplementen zur Zufuhr eines Mikronährstoffs bei 4,0% (Vitamin C). Auf Individualebene allerdings zeigte sich, daß bis zu 4,0% der Männer über 50% der Aufnahme einzelner Mikronährstoffe aus Supplementen bezogen. Es wird deshalb dringend empfohlen, Supplemente bei allen zukünftigen Ernährungserhebungen in Deutschland mitzuerheben.

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Received: 14 April 1998, Accepted: 14 August 1998

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Winkler, G., Döring, A. & Fischer, B. Supplements as a source of micronutrient intake in middle-aged men in southern Germany: Results of the MONICA dietary survey 1994/95. Z Ernährungswiss 37, 315–318 (1998). https://doi.org/10.1007/s003940050031

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