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    Electronic Resource
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    Weinheim : Wiley-Blackwell
    Berichte der deutschen chemischen Gesellschaft 107 (1974), S. 1472-1482 
    ISSN: 0009-2940
    Keywords: Chemistry ; Inorganic Chemistry
    Source: Wiley InterScience Backfile Collection 1832-2000
    Topics: Chemistry and Pharmacology
    Description / Table of Contents: Rearrangements of 3-Substituted Norbornanediazonium Ions3-Oxonorbornane-2-endo-diazonium ions (1), generated by acid-catalyzed decomposition of 3-diazonorcamphor (5) in alcoholic solutions, produce derivatives of endo-bicyclo[2.2.1]heptane 3 and bicyclo [3.1.1]heptane derivatives 4, varying with the nucleophilicity of the solvent. This suggests the 7-bridged ion 2 as intermediate, which plays also an important part in the deamination of 3,3-dimethoxynorcamphor tosylhydrazone (16) in alkaline solutions as shown by the formation of 3 and 4. In the alkaline deamination of 3,3- dimethoxy-5-norbornen-2-on tosylhydrazone (32) in methanol the homoallylic ion 34 is dominating.
    Notes: 3-Oxonorbornan-2-endo-diazonium-Ionen (1), erzeugt durch sauer katalysierte Zersetzung von 3-Diazonorcampher (5) in alkoholischen Lösungen, ergaben endo-Bicyclo[2.2.1]heptan-3 und Bicyclo[3.1.1]heptan-Derivate 4, deren Menge von der Nucleophilie des eingesetzten Lösungsmittels abhängig ist. Dies läßt das 7-verbrückte Ion 2 als Zwischenstufe vermuten, welches auch bei der Desaminierung des 3,3-Dimethoxynorcampher-tosylhydrazons (16) in alkalischen Lösungen eine entscheidende Rolle spielt, wie die Bildung der Produkte 3 und 4 beweist. Bei der alkalischen Desaminierung des 3,3-Dimethoxy-5-norbornen-2-on-tosylhydrazons (32) in Methanol ist jedoch die Homoallylumlagerung zum Kation 34 produkt-bestimmend.
    Additional Material: 4 Tab.
    Type of Medium: Electronic Resource
    Library Location Call Number Volume/Issue/Year Availability
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