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    Electronic Resource
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    Weinheim : Wiley-Blackwell
    Zeitschrift für anorganische Chemie 388 (1972), S. 78-88 
    ISSN: 0044-2313
    Keywords: Chemistry ; Inorganic Chemistry
    Source: Wiley InterScience Backfile Collection 1832-2000
    Topics: Chemistry and Pharmacology
    Description / Table of Contents: Na[HCOS] or [KHCOS] were prepared by hydrolysis of phenyl formate with NaHS or KHS.The monomeric monothioformic acid is formed on treatment of Na[HCOS] with 18% HCl and it can be distilled from the solution in a vakuum at -5°C. The pale yellowish acid exists in the thiol form HCOSH and polymerizes even at 30°C.The S-methyl ester HCO(SCH3) is formed on reaction of Na[HCOS] with methyl iodide, and the O-methyl ester HCS(OCH3) on reaction of methyl orthoformate and H2S in the presence of ZnCl2 and hydroquinone.The prepared compounds were characterised by different methods.
    Notes: Na[HCOS] und K[HCOS] wurden durch Verseifen von Phenylformiat mit NaHS bzw. KHS hergestellt.Durch Umsetzung von Na[HCOS] mit halbkonz. HCl entsteht monomere Monothioameisensäure, die im Vakuum bei -5°C aus der Lösung abdestilliert werden kann. Die schwach gelblich gefärbte Säure (Schmelzpunkt: -68 ± 1°C; d204 = 1,34 ± 0,02 g/ml; n20D = 1,4880 ± 0,0005) liegt in der Thiolform HCOSH vor; sie polymerisiert bereits bei etwa 30°C zu [HCOSH]x.Bei der Reaktion zwischen Na[HCOS] und Methyljodid entsteht der S-Ester HCO(SCH3); bei der Umsetzung von Orthoameisensäuremethylester mit H2S in Gegenwart von ZnCl2 und Hydrochinon bildet sich der O-Ester HCS(OCH3).Die hergestellten Verbindungen wurden mit chemischen, röntgenographischen und massenspektrometrischen sowie mit IR-, UV- und 1H-NMR-spektroskopischen Methoden charakterisiert.
    Additional Material: 2 Ill.
    Type of Medium: Electronic Resource
    Library Location Call Number Volume/Issue/Year Availability
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