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    ISSN: 0025-116X
    Keywords: Chemistry ; Polymer and Materials Science
    Source: Wiley InterScience Backfile Collection 1832-2000
    Topics: Chemistry and Pharmacology , Physics
    Description / Table of Contents: Messungen der Viskositätszahl eines thermisch im Vakuum abgebauten Polycarbonates zeigen, daß das Polymere eine statistische Kettenspaltung erleidet, im Einklang mit der Gleichung \documentclass{article}\pagestyle{empty}\begin{document}$$\log [\eta ] = - \alpha \log ({\rm t} + {\rm t}_0 ) + {\rm C}$$\end{document} Der Wert für α aus den in Methylenchlorid erhaltenen Viskositätswerten stimmt mit dem veröffentlichten, auf osmotischem Wege bestimmten Wert von 0,83 als Exponent der Kuhn-Houwink-Gleichung überein.Die Analyse der Molekulargewichtsveränderungen im Verlauf des Abbaues bei verschiedenen Temperaturen zeigt, daß der Prozeß der Kettenspaltung der ersten Ordnung gehorcht und durch die Geschwindigkeitsgleichung k = 4,8·107·e-39500/RT ausgedrückt werden kann.
    Notes: Measurements of the intrinsic viscosity of a polycarbonate degraded thermally in vacuum show that the polymer undergoes random chain scission according to the equation \documentclass{article}\pagestyle{empty}\begin{document}$$\log [\eta ] = - \alpha \log ({\rm t} + {\rm t}_0 ) + {\rm C}$$\end{document} The viscosity results obtained in methylene chloride yield a value of α, the exponent of the Kuhn-Houwink equation in agreement with the published value (0.83) obtained by osmometry.Analysis of the molecular weight changes occurring during degradation at various temperatures shows that the chain scission process obeys first order kinetics and can be expressed by the rate equation k = 4.8·107·e-39,500/RT.
    Additional Material: 4 Ill.
    Type of Medium: Electronic Resource
    Library Location Call Number Volume/Issue/Year Availability
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