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    ISSN: 1432-2242
    Source: Springer Online Journal Archives 1860-2000
    Topics: Biology
    Description / Table of Contents: Zusammenfassung (Zum besseren Verständnis der zitierten genealogischen Zusammenhänge wird auf Tab. 1 S. 353 (Material und Methodik) verwiesen.) Durch eine 6–8 Wochen anhaltende Verfütterung der Produkte — Weine wie (alkoholfreie) Säfte — von relativ resistenten Reben-Arthybriden, die aus Kreuzungen sensitiver Vitis vinifera-Varietäten mit ± resistenten amerikanischen Wildreben (F1, F2R) hervorgegangen waren, ließ sich bei Hühnern eine Prägung auslösen, die bei ihren unbehandelten F1-Nachkommen in über 40% der Fälle zu Mißbildungen hauptsächlich der Ständer und des Gefieders führte. Diese Effekte hatten sich mehrfach reproduzieren lassen. Normal gehaltene F1-Geschwister behandelter Eltern, miteinander verpaart, ergaben in der F2 wiederum, einen gewissen Prozentsatz (8–11%) der gleichen Aberrationen an Ständern und Gefieder wie bei der F1. Dabei spielte es keine Rolle, ob Normale, Anomale oder Krüppel miteinander gekreuzt worden waren. Wurden F2-Geschwister miteinander verpaart, so reduzierte sich der Effekt in der F3 auf 0,9–2,2% an Mißbildungen. Dem zahlenmäßigen Rückgang der Häufigkeit von Aberranten entsprach ebenso ein allgemein verminderter Grad der betreffenden Schädigung. Normale ♀♀ aus der F3 brachten mit normalen Individuen ihrer Elterngeneration verpaart (F3 × F2) keine mißbildeten Nachkommen hervor, während bei der reziproken Kreuzung (F2-♀♀ × F3-♂♂) aus den Eiern dieser anomalen F2-♀♀ noch 4,7% der Tiere mit mißbildeten Ständern und 21,9% mit defekten Federn schlüpften. In der F5, hervorgegangen aus miteinander verpaarten Normalen der F4R, traten weitere 4,6% an Beinmißbildungen und 6,9% an Feder-Anomalien auf. Dagegen fanden sich keine Anomalien mehr, wenn Standard-♀♀ mit einem aberranten F4-♂ verpaart worden waren. In den Kontrollen traten keine Mißbildungen auf. Die einmal in der p1 durch die Versuchstränken gesetzte Prägung erwies sich in 5 Generationen zwar sowohl nach der Zahl der in der Folge entstandenen Anomalien als auch hinsichtlich des Schweregrades ihrer Ausprägung als regressiv, ohne daß in diesem Zeitraum jedoch ein völliges Abklingen des Einflusses bei allen Tieren zu verzeichnen gewesen wäre. Es wird vermutet, daß die Effekte vorwiegend aufgrund latent vorhandener Veränderungen im weiblichen Keimplasma ausgelöst werden, die — möglicherweise durch Umweltfaktoren begünstigt — die Entwicklung der Embryonen individuell beeinflussen. Die Wirkungen im Erscheinungsbild gleichen etwa den durch Vitamin B2-Mangel hervorgerufenen Anomalien, so daß möglicherweise auch in unserem Fall etwa eine stoffliche Blockierung im Vitaminhaushalt der Embryonen als Ursache der beobachteten Mißbildungen nicht auszuschließen ist. Die weitgehende Normalisierung der Feder-Defekte anläßlich der ersten echten Mauser, zeitlich mit der beendeten Resorption des (mütterlich geprägten) Dotters im Küken und mit der Autonomisierung des Vitaminhaushaltes im Jungtier einhergehend, deutet in diese Richtung. Eine Rehabilitierung der Beinmißbildungen ließ sich in keinem Fall feststellen. Die zweimalige Behandlung derselben Hühner und Hähne in zwei aufeinanderfolgenden Jahren scheint sich im Effekt nicht additativ auszuwirken. Vielmehr gestattet offenbar die zwischenzeitlich normale Haltung, durch den relativ hohen physiologischen Umsatz besonders bei den weiblichen Tieren (Eiproduktion, Mauser) begünstigt, eine weitgehende Normalisierung des Keimplasmas.
    Notes: Summary Feeding hens and cocks for 6–8 weeks with the products — wines and juices — from ± resistant interspecific grapevine varieties (F1, F2R), i.e. from crosses between sensitive types of Vitis vinifera and ± resistant American wild types, led to physiological changes of the treated animals. These changes became evident by more than 40% of malformations, especially of legs and plumage, among the individuals of their untreated F1 progeny. These effects proved to be reproducable. Among the F2-individuals from crosses between untreated F1 brothers and sisters 8–11 % of the chickens again carried anomalies of the same kind as found in F1. No relation could be observed between the number of F2 malformations and the types of F1-parents: both of them had been either normal, slightly anomalous or crippled. In the following generation (F3) from F2 brothers and sisters, again selected for equal types (normals, slightly anomalous or crippled ones) and crossed among themselves or to standard-♂♂, the number of malformations became reduced to 0,9–2,2%. From this generation on severely crippled types were almost lacking and only slightly anomalous ones showed up, characterized by crippled toes and/or plumage defects. The following crosses between F3♀♀ and F2♂♂ did not give rise to anomalies among the progeny of the next generation, as was the case when normal ♀♀ (F2 1966) were crossed to standard-♂♂, while from the reciprocal combination (F2♀♀ × F3♂♂) again 4,7% of the F4R chickens hatched with moderately or slightly deformed feet besides 21,9% of individuals with defective feathers. Among the chickens of the following generation (F5) from crosses between normal F4R brothers and sisters there resulted another 4,6% and 6,9% of individuals with crippled toes (slight type) and defective wing feathers, respectively. On the other hand only normal chickens hatched from the eggs of standard-♀♀ crossed to an anomalous ♂ from F4R. The controls were free from anomalies. Thus the effects of experimental beverages fed once to the P1, had caused in the following generations (F1– F5) certain numbers of individuals with malformations, developing in declining numbers and with gradually reduced severity. The 5 generations observed did not suffice for a complete rehabilitation. It is suggested that the effects were caused by latent though increasingly reduced changes within the female germ plasm, coming about by some unknown substance(s) immanent to the relatively resistant grape-vine cultivars used. Individually acting upon the embryological development, environmental influences are supposed to add to the effects. Since the types of malformations of legs and plumage can easily be compared to those observed in cases of vitamin B2-deficiency in the diet of chicks, the substance(s) applied with the beverages possibly reduce(s) the embryonic exploitation rate of vitamins, too. Another hint in that direction could be the more or less complete normalization of the plumage defects at the time of the first moulting, i.e. when the maternal egg yolk probably has become fully absorbed by the growing chicken and the exploitation of vitamins has turned autonomous. Rehabilitation of crippled legs never has been found. Treating the same animals in two successive years, with some months of water-feeding in between, does not seem to give an additive effect as to the number of anomalies developing in both F1-generations. During the interval of normal feeding the relatively high turnover, especially in hens, by the building up of eggs and by moulting, apparently causes a general normalization within the germ plasm before the second treatment. Nothing is known about the type of substance (s) fed with the products from resistant grape-vines, nor do we know anything about the pattern of their action and reaction, leading to changes within the germ plasm and finally reducing the utilization of vitamins in chick embryos from individuals once treated in some former generation.
    Type of Medium: Electronic Resource
    Library Location Call Number Volume/Issue/Year Availability
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