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    ISSN: 1432-1440
    Source: Springer Online Journal Archives 1860-2000
    Topics: Medicine
    Description / Table of Contents: Summary This is a report on changes of concentration of 9 serum proteins and 4 lipid fractions in 8 patients treated with L-Asparaginase during a period between 14 and 36 days. Under therapy a decrease of initial concentration of albumin, α2-macroglobulin, coeruloplasmin, α1-antitrypsin, transferrin and α2-haptoglobin was observed, whereas after treatment the proteins showed a tendency of returning to the initial concentrations. Concerning the immunoglobulins, an inverse behaviour was found, i.e. there was an increase of IgG, IgA and IgM during Asparaginase therapy and a gradual decrease after therapy. With serum lipids the following changes were seen: the concentrations of the free fatty acids rose during asparaginase treatment and the total lipids, triglycerides and cholesterol levels diminished within the first 14 days of therapy. After treatment a normalizing tendency of the lipid fractions was observed among those patients examined. From these results it may be concluded that L-Asparaginase influences the protein and lipid metabolism even of normal cells.
    Notes: Zusammenfassung Es wird über Konzentrationsänderungen von 9 Serumproteinen und 4 -lipidfraktionen bei 8 Patienten mit malignen Tumoren und Hämoblastosen berichtet, die mit L-Asparaginase über einen Zeitraum zwischen 14 und 36 Tagen behandelt wurden. Unter Asparaginase-Therapie konnte bei nahezu allen Patienten ein Absinken der Ausgangskonzentration von Albumin, α2-Makroglobulin, Coeruloplasmin, α1-Antitrypsin, Transferrin und α2-Haptoglobin beobachtet werden, während diese Proteine nach Absetzen der Therapie eine Tendenz zur Rückkehr zu den Ausgangskonzentrationen erkennen ließen. Für die Immunglobuline konnte ein gegenläufiges Verhalten gefunden werden, d. h. Zunahme von IgG, IgA und IgM unter Asparaginase-Therapie und eine allmähliche Abnahme nach Absetzen der Therapie. Bei den Serumlipiden fanden sich folgende Veränderungen: die freien Fettsäuren stiegen während der Behandlung an, die Gesamtlipide, Triglyceride und das Cholesterin fielen innerhalb der ersten 14 Behandlungstage ab. Nach Absetzen der Therapie zeigte sich bei den nachuntersuchten Fällen eine Normalisierungstendenz. Aus den Befunden wird der Schluß gezogen, daß die L-Asparaginase den Protein- und Lipidstoffwechsel auch von normalen Zellen beeinflußt.
    Type of Medium: Electronic Resource
    Library Location Call Number Volume/Issue/Year Availability
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