ISSN:
0947-5117
Keywords:
Chemistry
;
Polymer and Materials Science
Source:
Wiley InterScience Backfile Collection 1832-2000
Topics:
Mechanical Engineering, Materials Science, Production Engineering, Mining and Metallurgy, Traffic Engineering, Precision Mechanics
Description / Table of Contents:
The behaviour of malleable cast iron under the influence of corrosionWhite and black malleable cast iron is examined in regard to its behaviour in the presence of different inorganic and organic agents. The tests are designed for long-term laboratory observations and, in particular, for the determination of the corrosion behaviour under conditions which, as closely as possible, resemble those encountered in practice, Reactions to wet steam, combustion gases, etc. are discussed. The influence of pre-corrosion, e.g. caused by sulphuric acid, on tensile strength and strain is measured. In this connection, it has been possible to detect important relationships at the untreated and at the finished material. Particularly impressive is the relationship between fatigue impact strength and pre-corrosion, By way of comparison, measurements have also been carried out on grey cast iron, cast steel and steel. Finally, the influence of copper (up to about 3 per cent.) in different types of water is examined by a long-term test.
Notes:
Weißer und schwarzer Temperguß wird in seinem Verhalten gegen verschiedene anorganische und organische Agentien untersucht. Die Versuche sind auf Langzeit-Laborversuche, vor allem aber auf praxisnahes Korrosionsverhalten eingestellt. Auf das Verhalten von Naßdampf und Verbrennungsgasen u.a. wird eingegangen. Der Einfluß der Vorkorrosin z. B. durch Schwefelsäure, auf Zugfestigkeit und Dehnung wird gemessen. Dabei ließen sich am unbearbeiteten und bearbeiteten Werkstoff wichtige Zusammenhänge ermitteln. Besonders eindrucksvoll ist der Zusammenhang zwischen Dauerschlagfestigkeit und Vorkorrosion. Vergleichs-weise werden Messungen an GG, GS und St gegenübergestellt. Zum Schluß wird der Einfluß von Kupfer (bis etwa 3%) in verschiedenen Wässern (Langzeitversuch) ermittelt.
Additional Material:
5 Ill.
Type of Medium:
Electronic Resource
URL:
http://dx.doi.org/10.1002/maco.19610120402