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    Springer
    Graefe's archive for clinical and experimental ophthalmology 179 (1969), S. 32-40 
    ISSN: 1435-702X
    Source: Springer Online Journal Archives 1860-2000
    Topics: Medicine
    Description / Table of Contents: Zusammenfassung Zur Bestimmung von Citronensäure in Linsen eignet sich ein colorimetrisches Verfahren, dessen Arbeitsweise angegeben wird. In Kälberlinsen liegt mit 133,3 μg/g der Citronensäuregehalt um ca. 36% höher als in Rinderlinsen (98,78 μg/g). Die höchsten Konzentrationen finden sich in Linsenäquator, vorderer und hinterer Schale der Kälberlinse. Die entsprechenden Teile der Rinderlinse zeigen einen etwa 20% niedrigeren Citronensäuregehalt. Im Kern der Rinderlinse ist ein stärkerer Abfall zu verzeichnen. Das Konzentrationsgefälle von Linsenrinde zum Kern ist in den Rinderlinsen (58%) stärker ausgeprägt als in Kälberlinsen (37%). — Unter in vitro-Beeinflussung des Linsenstoffwechsels durch KCN kommt es zu einer Zunahme an Citronensäure. Daraus läßt sich abschätzen, daß mindestens etwa 4% des Gesamtglucoseumsatzes über den Citronensäurecyclus abgebaut werden.
    Notes: Summary A colorimetric procedure, which is described, is well suitable for the determination of citric acid in lenses. The content of citric acid is 133.3 μg/g in calf lenses, that is 36% more than in bovine lenses, which contain 98.78 μg/g. The highest concentration is found in the equator and in the posterior and anterior parts of calf lenses. The corresponding parts of the bovine lens are showing a 20% lower amount of citric acid. A considerable decrease was found in the nucleus of the lens. The gradient of concentration from the cortex to the nucleus is in bovine lenses (58%) greater than in calf lenses (37%). Citric acid content is increased by influencing lens metabolism in vitro with KCN. Hereby it may be calculated, that at least 4% of total carbohydrate degradation are catabolized via the citric acid cycle.
    Type of Medium: Electronic Resource
    Library Location Call Number Volume/Issue/Year Availability
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