ISSN:
0009-2940
Keywords:
Chemistry
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Inorganic Chemistry
Source:
Wiley InterScience Backfile Collection 1832-2000
Topics:
Chemistry and Pharmacology
Description / Table of Contents:
Branched-chain Sugars, VII. Synthesis of Branched-chain Cyano Sugars by Addition of Hydrogencyanide to Nitroolefinic SugarsMethyl-4,6-O-benzylidene-2,3-dideoxy-3-nitro-β-D-erythro-hex-2-enopyranoside (3) adds hydrogen cyanide in the presence of catalytic amounts of triethylamine to yield preferentially the 2-cyano-3-nitro-gluco-derivative 1. In addition small amounts of the manno-compound 4 are formed. The cyanoolefin 6 is formed from 1 and 4 by elimination of nitrous acid. Terminal nitroolefinic groups react with hydrogen cyanide to yield branched-chain cyano sugars. Treatment of 8 with hydrogen cyanide gives the gulo epimer 9 and the elimination product 11. The furanose 13 was converted into the cyanoolefin 14. The deoxycyano sugars 5, 7, 10 and 12 were prepared by reduction of the cyanoolefins 6 and 11.
Notes:
Methyl-4,6-O-benzyliden-2,3-didesoxy-3-nitro-β-D-erythro-hex-2-enopyranosid (3) addiert unter Triäthylaminkatalyse wasserfreie Blausäure bevorzugt zum 2-Cyan-3-nitro-zucker 1 der gluco-Konfiguration. Die manno-Verbindung 4 wird in geringerer Menge gebildet. Durch Eliminierung von salpetriger Säure aus 1 und 4 wird das Cyanolefin 6 gebildet. Auch terminale Nitroolefingruppen reagieren mit Blausäure zu verzweigten Cyan-zuckern. Aus 8 wird das Additionsprodukt 9 der gulo-Konfiguration und das Eliminierungsprodukt 11 erhalten. Das Furanosederivat 13 liefert mit Blausäure das Cyanolefin 14. Die Cyanolefine 6 bzw. 11 lassen sich zu den Desoxycyan-zuckern 5 und 7 bzw. 10 und 12 reduzieren.
Type of Medium:
Electronic Resource
URL:
http://dx.doi.org/10.1002/cber.19741070923