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    ISSN: 1432-1181
    Source: Springer Online Journal Archives 1860-2000
    Topics: Mechanical Engineering, Materials Science, Production Engineering, Mining and Metallurgy, Traffic Engineering, Precision Mechanics , Physics
    Description / Table of Contents: Zusammenfassung Es handelt sich um eine experimentelle und analytische Untersuchung über den Einfluß der Dichteinversion von Wasser auf den Wärmeübergang bei freier Konvektion und den Konvektionseinsatz in einer waagerechten Schicht aus geschmolzenem Eis bei Heizung von oben durch eine starre Fläche. Die Temperaturen dieser Fläche variierten von 1°C bis 15°C bei Rayleigh-Zahlen von 2 × 102 bis 1 × 105. Das Ergebnis zeigt den grundsätzlichen Einfluß der Dichteinversion in der geschmolzenen Schicht; Konvektionseinsatz und Wärme-übergang hängen stark von der Temperatur der oberen Begrenzung ab, sofern diese kleiner oder gleich 8° C ist, im deutlichen Gegensatz zu normalen Fluiden.
    Notes: Abstract An experimental and analytical investigation pertaining to the effect of density inversion of water on the free convective heat transfer and the onset of free convection in a horizontal melt layer of ice heated by upper rigid surface is carried out. Temperatures of the upper surface are varied from 1°C to 15°C, with Rayleigh number ranging from 2 × 102 to 1 × 105. From the present study, it can be demonstrated both experimentally and analytically that the density inversion of water plays an influential role in such a melt layer and the onset of free convection and the free convective heat transfer are considerably affected by the temperature of upper rigid surface T2, in the case of T2 ≤ 8° C, unlike the results obtained for common fluids without density inversion.
    Type of Medium: Electronic Resource
    Library Location Call Number Volume/Issue/Year Availability
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