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    Electronic Resource
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    Weinheim : Wiley-Blackwell
    Berichte der deutschen chemischen Gesellschaft 118 (1985), S. 1876-1886 
    ISSN: 0009-2940
    Keywords: Chemistry ; Inorganic Chemistry
    Source: Wiley InterScience Backfile Collection 1832-2000
    Topics: Chemistry and Pharmacology
    Description / Table of Contents: Reaktion von 1-Oxa-3-azabutatrienium-Salzen mit tertiären CarbonsäureamidenDie α-Chlorisocyanate 1 reagieren mit tertiären Carbonsäureamiden oder Acyliminen 3 in Gegenwart von Lewis-Säuren (SbCl5, FeCl3) unter milden Bedingungen zu den aminosubstituierten 2-Azaallenium-Salzen 5a - t. Die nur mäßig starken Elektrophile 5 setzen sich mit Methanol zu den Acetalen 8 und 10 um. Eine Röntgenstrukturanlyse von 5a zeigt, daß die -Einheit dieses Moleküls gewinkelt ist (128°). Es besteht eine Proportionalität zwischen der Wellenzahl der antisymmetrischen Valenzschwingung von 2-Azaallenium-Salzen und dem -Bindungswinkel. Die durch die sp2-Kohlenstoffe der -Einheit von 5a definierten Ebenen stehen nahezu senkrecht (84°) aufeinander.
    Notes: α-Chloro isocyanates 1 react with tertiary carboxamides or acylimines 3 in the presence of Lewis acids (SbCl5, FeCl3) to give the amino-substituted 2-azaallenium salts 5a - t under mild conditions. With methanol the moderately strong electrophiles 5 afford the acetals 8 and 10. According to an X-ray structural analysis, the C = N = C unit of 5a is bent by 128°. There exists a linear relationship between the wave number of the antisymmetric stretching vibration of 2-azaallenium salts and the bond angle. The planes defined by the sp2 carbons of the moiety of 5a are almost perpendicular (84°) with respect to each other.
    Additional Material: 2 Ill.
    Type of Medium: Electronic Resource
    Library Location Call Number Volume/Issue/Year Availability
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