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    Electronic Resource
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    Springer
    European food research and technology 176 (1983), S. 346-349 
    ISSN: 1438-2385
    Source: Springer Online Journal Archives 1860-2000
    Topics: Process Engineering, Biotechnology, Nutrition Technology
    Description / Table of Contents: Summary The most important volatile components of some cultivated high-bush blueberry varieties and of bog blueberry, together with those of seven hybrids between high-bush blueberry (Vaccinium corymbosum, L.) and, bog blueberry (Vaccinium uliginosum, L.), were studied by a mass-fragmentographic SIM (Selective Ion Monitoring) technique. The concentrations of 19 major components of the high-bush blueberry variety “Rancocas” and of bog blueberry were determined in each sample. In addition, tentative sensory analyses were performed and the contents of sugars and titratable acids in some blueberries were determined. The most aroma components and the high sugar content of high-bush blueberry varieties were found to be inherited to a large extend by the progenies. The concentrations of most of the components determined were, however, present below their threshold values and it is possible that synergism may play an important role in the over-all impression of the odour of blueberries.
    Notes: Zusammenfassung Die wichtigsten flüchtigen Aromastoffe einiger Kulturheidelbeeren-Varietäten und Moorheidelbeeren Bowie von sieben Kreuzungen zwischen Kulturheidelbeere (Vaccinium corymbosum, L.) und Moorheidelbeere (Vaccinium uliginosum,L.) wurden nach der massenfragmentophischen SIM (Selective Ion Monitoring) -Technik bestimmt. Die Konzentrate von 19 Hauptkomponenten der Kulturheidelbeer-Varietät „Rancocas” und Moorheidelbeere wurden von alien Proben analysiert. Weiter wurden an einigen Heidelbeer-Kreuzungen vorläufige sensorische Analysen sowie Zucker- und Gesamtsäure-bestimmungen durchgeführt. Es wurde festgestellt, daß viele Aromastoffe sowie der hohe Zucker-Gehalt sich zum größten Teil auf die Sprößlinge vererben. Die bestimmten Aromastoff-Konzentrationen liegen jedoch unter den Schwellenkonzentrationen. Mölicherweise vermag der Synergismus eine wichtige Rolle bei der Gesamtbildung der Heidelbeeraromen zu spielen.
    Type of Medium: Electronic Resource
    Library Location Call Number Volume/Issue/Year Availability
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